HERBÁŘ
Kakaovník (Theobroma cacao)

O
Theobroma cacao:
Theobromin
je hořký alkaloid kakaovníku pravého. Právě tento alkaloid a
fenyletylamin je zodpovědný za efekt dobré nálady, který lidé
vyhledávají v čokoládě. Theobromin je také přítomný
v čaji,
kolovém ořechu, acai bobulích nebo guaraně. Jméno theobroma je složeno
ze dvou řeckých slov "Theo" (Bůh) a "brosi" (pokrm). Theobroma nemá nic
společného s bromem, jak se může zdát, a také žádný brom neobsahuje.
Extrakt kakaovníku má vysoký obsah flavonoidů, což má příznivý vliv na
snižování hladiny LDL ("špatného") cholesterolu. Oproti jiným zdrojům,
jako je zelený čaj, víno nebo cibule je obsah flavonoidů mnohem vyšší,
což dokázaly i věděcké výzkumy uskutečněné v Penn State pod vedením Dr.
Penny Kris-Ethertona. Oxidace LDL cholesterolu hraje důležitou roli v
rozvoji aterosklerózy a kornatění tepen. Zvýšení odolnosti LDL vůči
oxidaci může zpozdit rozvoj nebo zmírnit průběh kardiovaskulárních
onemocnění. Právě obsažené flavonoidy v kakaovém extraktu se podílí na
inhibici oxidace LDL cholesterolu až o 8%.
Prevence
trombózy a hemostázy:
Pravidelné
užívání může zabránit tvorbě krevních sraženin, které způsobují infarkt
myokardu nebo fatální mozkovou mrtvici. Polyfenoly jsou sloučeniny
flavonoidů. Jejich antioxidační účinky pomáhají buňkám odolávat
poškozením vyvolávaným volnými kyslíkovými radikály, což hraje
důležitou roli při snižování rizika onemocnění, jako jsou např. srdeční
choroby či rakovina. Aby mohlo být reálně dosaženo uvedených
pozitivních účinků z konzumace kakaa, musel by dospělý člověk denně
požít několik tabulek čokolády, což by zřejmě nepřinášelo příliš
uspokojivé výsledky, jelikož sama čokoláda je bohatým zdrojem tuku.
Stejně tak pravidelná konzumace suchého kakaového prášku v množství 10
- 30g denně není příliš lákavé potěšení ani pro opravdového
čokoládového gurmána. Pro účely prevence či terapie se proto jeví jako
nejschůdnější řešení užívání kakaa a v něm obsažených bioaktivních
látek pomocí kakaových extraktů, které se vyrábějí v různých
koncentracích.
Theobromnin:
Theobrominu
je připisováno mnoho příznivých účinků, počínaje zlepšením nálady,
uklidnění nervů, povzbuzením mysli až po údajné afrodisiakální působení
na ženy. V moderní medicíně je Theobromin užíván jako vazodilatační
prostředek (pro zvýšení průtoku krve), diuretikum, a také jako srdeční
tonikum. Povzbuzující vlastnosti theobrominu jsou využívány zvláště v
přípravcích na hubnutí (extrakt zeleného čaje, extrakt kakaa nebo také
guarana). Kromě toho se jeví využití theobrominu jako velmi nadějné v
oblasti prevence rakoviny a při léčbě astmatu.
FYTOTERAPIE:
Dávkování obecně:
Dávkování v množství a frekvenci je u bylin a extraktů přísně
individuální záležitost. Toto je třeba osobně vyzkoušet, načerpat
informace z důvěryhodných zdrojů nebo se poradit s odborníkem na daný
problém. Byliny a extrakty cíleně užívané v tradiční lidové medicíně
nejsou "léčivem" podrobenému klinickému testování se zaručeným žádoucím
či nežádoucím účinkem, tak jak jej chápe dnešní západní medicína. Nelze
proto zaručit u nesprávně volené fytoterapie žádoucí a očekávaný
účinek. Účinné dávky jsou závislé na více faktorech, jako je optimálně
volené jednorázové množství byliny nebo extraktu na danou tělesnou
váhu, aktuální zdravotní stav či hloubku zdravotních potíží obecně,
současné užívání léčiv či jiných bylin nebo potravinových doplňků a
vitamínů, stravování, životospráva, životní styl atd. Zlatým pravidlem
je, pokud nemáte žádné doporučení od odborníka, že se vždy začíná od
menších dávek, které se dle potřeby a účinku zvyšují s frekvencí
užívání 1x denně, 2x denně nebo 3x denně. Pro účinnou fytoterapii je
rozhodujícím faktorem pravidelnost a dostatečně dlouhá doba aplikace
(pohybuje se od 4 týdnů až po několik měsíců).
Zde
můžete zakoupit produkty s obsahem Theobroma cacao