HERBÁŘ
Acai Berry (Euterpe oleracea)

Odborná literatura uvádí:
Acai
je štíhlá
palma, která dorůstá do výšky 15 až 25 m. Roste velmi pomalu a plody
produkuje za 4 až 5 let po vysazení. Z kmene vyrůstají 3 nebo 4 větve
plné květů, které se přeměňují na plody, nejdříve zelené, ve zralém
stavu tmavě purpurové. Jedna palma produkuje až 20 kg těchto plodů,
které plodí dvakrát do roka. Vyskytuje se hlavně v záplavových
oblastech při řekách v brazilské oblasti Pará v Amazonii. Acai plodí
bobulovité peckovité ovoce. Plody jsou velké cca 25 mm v průměru a
rostou v trsech na palmách. Acai má jednu velkou pecku, která tvoří až
80 % plodu. Každý trs Acai palmy má téměř tisíc bobulí ovoce. Nezralé
plody jsou zelené barvy a při dozrávání se jejich barva mění na tmavě
purpurovou. Acai svou chutí a vůní připomíná čokoládu s lesními plody.
Bobule se sbírají na konzumaci a na další zpracování. Acai se
připravuje na různé způsoby. Používá se při výrobě koktejlů, džusů,
zmrzliny a jiných pokrmů.
Informace z odborných zdrojů:
Plody
Acai jsou
považovány za zdraví prospěšné díky obsahu polyfenolů a sloučenin
anthokyanů, které jsou v ovoci přítomné. Anthokyany jsou rostlinné
pigmenty odpovědné za různou barevnou škálu modrou, fialovou a
červenou, které se obvykle objevují u květin a ovoce. Jejich sloučeniny
mají antioxidační vlastnosti a studie prováděné in vitro ukázaly
antioxidační vliv na lidskou LDL ukazující na ochranný účinek u nemocí
jako je arteroskleróza. U ovoce Acai byly provedené četné studie
zaměřené výživovou hodnotu a chemické složení. Obsahuje 49,4% lipidů,
13,8 % bílkovin, 5,2 % popela a 27,3 % vlákniny. Další studie zaměřená
na lyofilizované ovoce zjistila 19 aminokyselin, které dohromady tvoří
7,6 % celkové váhy: kyselina olejová (54 %), kyselina palmitová (27 %)
a kyselina linolová (12 %) patřily mezi tři hlavní mastné kyseliny a 44
g vlákniny. Jsou zde obsažené vitamíny A, B1 a C stejně tak jako vápník
a železo. Bylo rovněž izolováno pět sterolů včetně vysokého obsahu –
sitosterol (78-91 % celkového obsahu sterolů), a fytosterol, který může
potenciálně snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Zde můžete zakoupit produkty s obsahem Acai Berry