Téma: Damiana provoní váš byt a příjemně uvolní
Damianu si ještě pamatuji, jak se v roce 2001 velmi špatně sháněla a nikdo ji neznal. V celé ČR ji v té době prodávaly snad jen dvě bylinkářství, alespoň tak se dala pohodlně sehnat přes Internet. Byla to v první řadě cizokrajná zelina, v našich končinách bez tradice a proto zahalena mnoha mýty a pověrami. Tradovalo se, že má omamné účinky podobné konopí, že se kouří jako náhražka konopí, že někde v Mexiku ji ženy popíjejí jako bylinné afrodisiakální likéry a po nocích pak zcela svolné nahánějí osamělé muže. Také jsem se někde dočetl, že Damiana není dobrá pro játra, a že by se neměla užívat dlouhodobě . Prostě klasický příklad evropské paniky z bylin, které zde nemají tradici a pochází z oblastí plné indiánů a divoce rostoucí Koky. Dnes už je situace jiná, Damianu si sice na zahrádce v našem podnebním pásmu nevypěstujete, ale podobně jako Guarana nebo Zázvor v Evropě již zdomácněla, a stala se ověřenou a zdravotně nezávadnou dovozovou potravinou.
Lépe než odvar je dobré připravit si nálev - macerát, aby se dlouhým varem neodpařily aromatické silice. Postačuje nechat projít krátkým varem a poté pod pokličkou 15 minut odstát a teprve potom scedit. Čaj se připravuje z nadzemních částí rostliny a povětšinou je k dostání jako směs drcené natě s listy.
Damiána dodá dobrou náladu, pocit relaxace, uklidní, podpoří usínání, pomůže chuti k jídlu a podpoří dobré trávení. Damiána má také lehké močopudné účinky.
Nechť je v hrnci na sporáku cca 0,5 litru studené vody do které se přidá jedna vrchovatá polévková lžíce s drcenou sušinou Damiany. Nechte obsah hrnce přivést k varu, povaříte maximálně půl minuty a odstavíte z ploténky a přikryjete pokličkou. 15 minut necháte v klidu a poté scedíte do šálku. Pro podporu trávení pijte neslazené, pro pocit relaxace a uklidnění vhodné dosladit dle vlastní chuti kvalitním medem nebo třtinovým cukrem. Pokud jste milovníkem citrusových plodů, lze přidat i plátek limetky.
Pokud nemáte alchymistickou invenci, můžete z Damiány připravit klasický nálev jako z jiných bylin. Jednoduše ve velkém šálku 350 - 500ml spaříte vařící vodou odměřené dvě polévkové lžíce sušiny Damiány a necháte 15 minut macerovat, poté scedíte a je hotovo
Produkty obsahující Damiánu nebo jiné produkty naleznete zde:
https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … ;s=damiana