Téma: Účinky Theobroma cacao
Původ a použití:
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je stálezelený strom z čeledi slézovitých (Malvaceae), kde je zařazen v podčeledi Byttnerioideae. Název theobroma je složen ze dvou řeckých slov "Theo" (Bůh) a "brosi" (pokrm). Původem pochází z tropické oblasti Jižní Ameriky, kde byl pěstován pravděpodobně již v 5. století. V dnešní době se pěstuje v tropických oblastech po celém světě. Hlavním obsaženým alkaloidem kakaovníku je theobromin. Theobromin je hořký alkaloid se stimulačním účinkem. Je také přítomný v čaji, kolovém ořechu, acai bobulích nebo guaraně. Theobrominu je připisováno mnoho příznivých účinků, počínaje zlepšením nálady, uklidnění nervů, povzbuzením mysli až po údajné afrodisiakální působení na ženy. V moderní medicíně je Theobromin užíván jako vazodilatační prostředek (pro zvýšení průtoku krve), diuretikum, a také jako srdeční tonikum. Povzbuzující vlastnosti theobrominu jsou využívány zvláště v přípravcích na hubnutí. Pravidelné užívání může zabránit tvorbě krevních sraženin, které způsobují infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici.
Léčivé účinky:
• Působí jako diuretikum
• Snižuje tvorbu krevních sraženin
• Přispívá k dobré náladě
• Potlačuje únavu
• Stimuluje činnost mozku a srdce
Pozitivně ovlivňuje:
• Prevence trombózy a hemostázy
• Antioxidační účinky (chrání buňky proti poškození volnými radikály)
Produkty z Theobroma cacao můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz