Téma: Křídlatka japonská (sušený porcovaný kořen) - použití
Příklad pro přípravu odvaru:
Velké kousky kořene nadrťte na malé kousky například kladívkem nebo zahradnickými štípačkami. Takto to postačuje pro přípravu odvarů nebo tinktur. Malé kousky kořene pak můžete rozemlít na prášek v tříštivém mlýnku, pokud budete potřebovat pro plnění kapslí. Takto připravenou drť nebo hrubý prášek kořene získaný z tříštivého mlýnku v množství 5g - 8g použíjte pro přípravu jednoho odvaru o objemu 250ml. Protože se část vody varem odpaří, pro šálek 250ml použíjte nejméně 300 - 350ml studené vody. Nechte vařit 10 minut na mírném plameni, poté odstavte z plotny a nechte dalších 10 minut odstát. Poté odvar přeceďte a můžete dále použít pro vlastní potřebu fytoterapie nebo pro výrobu postřiku.
Příklad pro přípravu lihové tinktury:
25g suroviny postačí na výrobu 100 - 150ml tinktury.
50g suroviny postačí na výrobu 200 - 250ml tinktury.
100g suroviny postačí na výrobu 400 - 500ml tinktury.
200g suroviny můžete použít na výrobu až 1 litru tinktury.
Kořen nadrťte štípačkami nebo kladívkem na malé kousky. Drť vložte do vhodné uzavíratelné, například zavařovací sklenice s dostačujícím objemem, podle toho, kolik tinktury si budete vyrábět. Přelejte odpovídajícím množstvím 35 - 40% vodkou nebo 40% lihem. Sklenici uzavřete a uložte na tmavé a teplé místo. Ponechte macerovat po dobu minimálně 30 dnů. Obsah sklenice občas protřepte. Pokud ponecháte macerovat více jak 30 dnů, dosáhnete silnějšího koncentrátu, ale 1 měsíc pro silný macerát bohatě postačuje. Klidně můžete nechat macerovat neustále a jen postupně odebírat potřebné množství tinktury bezprostředně před jejím použitím, tak jak to dělávali naši předkové. Pokud jste příznivci finální čisté a čiré kapaliny a zvolíte filtraci a zbavení tinktury sedimentu, pak sklenici po 1 měsíci otevřete, celý obsah přeceďte přes sítko nebo nylonovou punčochu. Pokud chcete odstranit z tinktury i případný sediment, přefiltrovaný macerát nechte 2 dny odstát, pak odsajte čirou kapalinu do tmavé skleněné lékovky a uskladněte na chladném místě. Takto připravená a uskladněná tinktura Vám vydrží po několik let.