Téma: Lactuca virosa (Wild lettuce) drcená herba - použití
Odvar:
Odměřte si požadované množství suroviny. Pro jeden nálev jednoho hrnku, čili na 200ml - 250ml vody použijte 2 polévkové lžíce sušiny.
Odměřené množství byliny smíchejte v hrnci s odměřeným množstvím studené vody. Za občasného míchání směs pomalu uveďte do varu, nechte 5 minut lehce povařit a poté odstavte ze sporáku. Dalších 10 minut nechte odstát a občas směs promíchejte. Potom odvar sceďte do připraveného hrnku. Lze dosladit medem nebo cukrem.
Klasická tinktura:
Ideální je použít tuto surovinu na výrobu lihové tinktury, je totiž velmi účinná již při malých dávkách. Tímto způsobem zpracování je také dosaženo maximální výtěžnosti locikoviny ze sušiny. Jako základní bázi pro macerát použijeme 40% líh , pokud nemáme pak 40% vodku. Macerovat budeme v poměru 1:5. V praxi to znamená, že do velké a uzavíratelné sklenice nasypeme pomocí kuchařské odměrky 1dcl jemné drtě sušiny Lactuca virosa a přidáme 5dcl vodky. Sklenici uzavřeme a necháme na teplém místě macerovat min. po dobu 30 dnů. Během této doby obsah sklenice občas protřepeme. Po měsíci sklenici opět protřepeme, otevřeme a bez víčka necháme na 1 minutu směs ohřát v mikrovlnné troubě. Poté přes nylonovou punčochu macerát řádně přecedíme a s chirurgickými rukavicemi na rukou vymačkáme všechnu zbylou kapalinu ze sušiny. Scedíme do tmavé skleněné sklenice nebo tmavé láhve, ve které můžeme tinkturu skladovat i po několik let. Dávkuje se 1 - 3 polévkové lžíce tinktury v jednom podání.
Rychlá tinktura bez čekání:
Do sklenice vložíte 10 - 15g sušiny Lactuca virosa, zalejete množstvím 100ml konzumního 40% lihu nebo 40% vodky, zamíchejte a nechte na 1 minutu ohřát v mikrovlnné troubě. Ohřátou směs přelijte do mixéru a nechte cca 1 minutu mixovat na nejvyšší otáčky. Poté směs přecedíte přes sítko a zbylou hmotu řádně vymačkejte přes textilní síťku nebo nylonovou punčochu. Tinktura je hotová k okamžitému použití. Dávkujte podle síly požadovaného účinku od 10ml do 50ml v jedné dávce.