1 Naposledy upravil: Homo Alchemicus (15.10.2013 13:33:35)

Téma: Acai Berry 4:1 extrakt - použití

Příklad užití volně sypaného extraktu:
Pokud nemáte vlastní návrh, doporučení nebo protokol, obecně se doporučuje 1 zarovnaná čajová lžička s extraktem 4:1 Acai berry 1x až 2x denně, nejlépe ráno a v poledne. Zapíjí se teplou vodou. Chuť extraktu je celkem příjemná, proto je možné extrakt rozmíchat v oblíbeném džusu nebo čaji, zamíchat a nescezené vypít.

Příklad užití extraktu plněného v kapslích po 500mg:
Pokud nemáte vlastní návrh, doporučení nebo protokol, obecně se doporučuje 1 až 2 kapsle s extraktem 4:1 Acai berry 1x až 2x denně, nejlépe ráno a v poledne.


O rostlině:
Acai je štíhlá palma, která dorůstá do výšky 15 až 25 m. Palma roste velmi pomalu a plody produkuje za 4 až 5 let po vysazení. Z kmene vyrůstají 3 nebo 4 větve plné květů, které se přeměňují na plody, nejdříve zelené, ve zralém stavu tmavě purpurové. Jedna palma produkuje až 20 kg těchto plodů, které plodí dvakrát do roka. Vyskytuje se hlavně v záplavových oblastech při řekách v brazilské oblasti Pará v Amazonii.

Açai plodí bobulovité peckovité ovoce. Plody jsou velké cca 25 mm v průměru a rostou v trsech na palmách. Açai má jednu velkou pecku, která tvoří až 80 % plodu. Každý trs açai palmy má téměř tisíc bobulí ovoce. Nezralé plody jsou zelené barvy a při dozrávání se jejich barva mění na tmavě purpurovou. Açai svou chutí a vůní připomíná čokoládu s lesními plody. Bobule se sbírají na konzumaci a na další zpracování. Açai se připravuje na různé způsoby. Používá se při výrobě açaí na tigela ("acai v misce"), koktejlů, džusů, zmrzliny a jiných pokrmů.
V brazilském severním federálním státě Pará se dužina palmy (Euterpe oleracea) tradičně podává v dýni zvané "cuias" s tapiokem a lze ji konzumovat buď slanou nebo sladkou Je známo, že se používá mix cukru, rapadury (sušené třtinové šťávy) a medu. Plody palmy se staly populárními v jižní Brazílii, kde se konzumují jako chlazená "Acai na Tige" ("Acai v misce"), většinou ve směsi s granolou. Plody palmy se hojně konzumují i jako příchuť zmrzliny nebo šťávy. Šťáva se používá i jako příměs do likéru. Od roku 1990 se šťáva a výtažky z palmy používají na celém světě v různých směsích sirupů, doplňcích stravy, dřeni, sycených vodách a ostatních nápojů.

Acai Berry plody obsahují velké množství účinných látek, k nimž patří především: vitamin C, anthokyanová barviva, vitamin A, vitaminy řady B, minerální látky (mangan, hořčík, fosfor, vápník, draslík, bór, měď, železo, molybden), epikatechin, kyselina galová, protokatechin, kumarin, cyanidin, flavonoidy, kyselinu vanilovou, pelargonin-3-glykosid, nenasycené mastné kyseliny a vitamin E.
Rovněž je významné, že obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Tím může pomáhat snižovat hladinu LDL-cholesterolu a stabilizovat hladinu HDL-cholesterolu. Dále může působit regeneračně na epitelové buňky cévní stěny a zároveň může pomoci zlepšovat jejich elasticitu (vitamin C a flavonoidy). Tím může přispívat ke snižování krevního tlaku a celkově napomáhat jeho stabilizaci. Acai Berry je doporučováno při oslabené imunitě  a zvýšené fyzické nebo tělesné zátěži nebo také a při nadměrném stresu.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz